Open/Close Menu Viitorul incepe cu noi
cursuri

Formatorul își asigură un training de succes dacă reușește să comunice eficient pe tot parcursul sesiunii.

De multe ori,  chiar dacă mesajul este bine structurat, observăm că el nu a fost decodificat așa cum ne așteptăm. Fie că vorbim despre bariere de comunicare, fie că facem referire la un mesaj prea complicat, această decodificare deficitară va duce la o dilatare a trainingului, la discuții lămuritoare și la întârzieri.

Programarea Neuro-Lingvistică propune soluții pentru această problemă făcând referire la tiparele comunicaționale specifice fiecărui individ (fie el formator sau cursant). Aplicând această abordare,Formatorul va vorbi ’’aceeași limbă’’ cu ai săi cursanți, reușind astfel să își eficientizeze atât metodele folosite, cât și dinamica internă a trainingului.

Formatorul – de la zumzet la VAK

Aplicând tehnica ascultării active, trainerul va fi capabil să identifice tiparul lingvistic propriu fiecărui cursant. Acest tipar poate fi: kinestezic, vizual sau auditiv. Dificultatea apare în momentul în care un cursant folosește un limbaj combinat, de tipul VAK, solicitând astfel o atenție sporită din partea formatorului.

Tipurile de limbaj pot fi caracterizate prin intermediul expresiilor specifice folosite, cum ar fi:

  1. Expresii vizuale – aruncă o privire peste, vizualizează ceea ce mi-ai spus, imaginează-ți rezultatul, concentrează-te pe asta, observă diferențele etc.
  2. Expresii auditive – sună bine, trebuie să discutăm împreună, lasă-mă să îți spun, ei spun că, fă-te auzit, dă-i de înțeles etc.
  3. Expresii kinestezice – avem o bază solidă, fă puține valuri, arată-ne, o idee palpabilă, adu-mi aminte, ușor de gestionat etc.

Duane Lankin vorbește în volumul său ’’Asul din mânecă. Vinde prin NLP’’ despre avantajele sincronizării verbale. Cu toate acestea, din momentul în care formatorul identifică un anumit tip de limbaj va trebui să aplice sincronizarea într-o manieră subtilă și deloc abruptă.

Practic, unui cursant care are nevoie de o imagine vizuală a viitorului său training nu îi poți vorbi prin expresii kinestezice. Acesta va fi convins de aplicabilitatea mesajului tău din momentul în care își va putea face singur o idee asupra a ceea ce urmeze să se întâmple; din momentul în care va decodifica eficient mesajul formatorului.

logo-footer

URMARITI-NE: